31 Temmuz 2013

LEGO OYUNLARI

     Beren Lego oynamaya pek istekli olmuyor genelde.....Ama yine de mümkün olduğunca oynamaya çalışıyoruz. Geçenlerde üyesi olduğum gruptan görüp beğendiğim bir etkinliği yapmaya karar verdim  https://www.facebook.com/groups/146257558880834/
Bunun için Legolar kağıt ve boya yeterli.....  Bir gece önceden resim defterine çizimlerini hazırladım. Lego parçalarıyla aynı büyüklükte ve aynı renkte kağıda dikdörtgenler ve kareler yaptım. Legoları uygun yerlerine yerleştirmesini istedim.

 



 Daha sonra işi biraz değiştirdim. Legolardan bir peş peşe bir yapı çizip önüne koydum ve Legoları yerleştirmesini istedim. Zorlanmadan yapabildi kuzum:))







Legolarla artık yavaş yavaş 2 renkten oluşan örüntü çalışmaya başladık. Sırada hangi rengin geleceğini ona soruyorum. Bazen karıştırsa da genelde doğru biliyor.






30 Temmuz 2013

3 AŞAMALI LABİRENT OYUNUMUZ

     Beren 25 aylık........
     Labirent oyunlarına uzun zamandır başlamak istiyorduk ama başlayamamıştık. Neyse ki sonunda hazırlayabildik. İlk başta eşimin bizim için hazırladığı labirentle oynamaya başladık . Fakat bu Beren'e zor geldiği için bizde onu son aşama olarak düşündük ve ona 2 ön aşama ekledik. Böyle daha iyi oldu. İlk iki aşamada mantığı daha iyi kavradığı için 3.aşamada daha iyi sonuç aldık. Amaç topları ya da misketleri diğer çıkışa ulaştırmak.... Hatta bunun için havucu tavşana götürme şeklinde bile hedefler koyduk......Zamanla daha da hızlanacak kuzum :)))

 
 





 
 



TEMMUZ TEMAMIZ : DENİZ

        Beren 25 aylık...........
       Temmuz ayında tema olarak denizi seçtik.....Deniz duyusal havuzu yapmaya karar verdik. Biraz düşündükten sonra fikir oluşturmaya başladık. Oyun hamurundan deniz yaptık . Hatta oyun hamurumuz o an elimizde fazla olmadığı için iki ayrı renk oldu. Sonradan fark ettik ki bu durum işe yaradı. Çünkü koyu renkler daha derin yerleri göstermiş oldu.....Kumsal kısmının kumunu gerçek deniz kumu kullanarak yaptık. Şu an tatil amaçlı Adana Karataş tayız . Yazlıkta olduğumuz için kumu , taşları, otları, deniz kabuklarını sahilden topladık. Ortaya böyle bir şey çıktı. Beren çok sevdi. Tam da sahille iç içe olduğumuz şu günlerde yapmak daha iyi oldu. Çünkü önce denize gidip yüzmek peşinden gelip havuzumuzu incelemek çok iyi oldu :)))



MAYIS AYI TEMAMIZ : ÇİFTLİK

    Mayıs ayında temalı çalışmalarımıza başladık......Beren 23 aylıktı. İşe ilk olarak duyusal havuz hazırlayarak başladık. Ay boyunca hamur oyunlarımızda, boya çalışmalarımızda , puzzle larımızda, etkinliklerimizin hemen hemen hepsinde çiftlik temasını işledik.  Çifliğin ne olduğunu , çiftçi amcanın neler yaptığını, çiftlikte hangi hayvanların olduğunu, yavrularının isimlerini ............. Ayrıca İngilizceye de yavaş yavaş başladığımız için farm, farmer, barn, hay gibi kelimeleri de öğrendik. Beren'in hayvanlara olan ilgisi çok fazla olduğu için önce bu temayı seçmiştik . İyiki de seçmişiz. Çok faydalı oldu yapılan çalışmalar...... Özellikle temamız gereği yaptığımız hayvanat bahçesi ziyaretimizde toprağı kazan şapkalı adamı görünce 'Anne bak çiftçi amca ' diyerek bağırışı beni hem çok şaşırttı hem de çok mutlu etti. Çiftlik temamızda yaptığımız çalışmaları tek tek paylaşacağım.

    1.Çiftlik duyusal havuz:  Yapımında babamızın katkıları çok büyük olan duyusal havuzumuz.... Ay boyunca her gün yaklaşık 10-15 dakika bu çiftliğin başında vakit geçirdik Beren'le.........



 








2.Çiftlik puzzle larımız

Arşivlediğim dosyalarım arasından bulduğum, sevgili arkadaşım Pınar'dan  http://barisingunlugu.wordpress.com/  aldığım bu puzzle lar bu temamızda çok işime yaradı. Kestik ve işe koyulduk.





 
 
3. Kitap canlandırma
 
Temamıza uygun olarak Tübitak yayınlarının Çiftlikte kitabını aldık. Kitabın anlatımı ve resimleri çok yalın ve güzel. Resimleri inceledikten sonra hayvanlarımızı çıkarttık. Sayfalardaki resimleri canlandırmaya çalıştık. Bu ilk canlandırmamız  olduğu için Beren çok şaşırdı ve çok eğlendi :) Bu kitabı mutlaka tavsiye ediyorum.
 
 





4.Çiftlik temalı hamur çalışmalarımız
 
Arşivden çıktı alıp mat üzerine çalışmalar yaptık.
 

 
5.Çiftlik temalı eşleştirme çalışmalarımız
 
   Gölge eşleme, ilişkili varlıkları eşleme gibi çalışmalar yaptık. Bundan 1 ay önce Beren kalemle çizgi birleştirmeyi yapamıyordu. Bende o yüzden gölge eşleme ya da diğer eşleme çalışmalarını kalemle yapmak yerine aldığım çıktıları kesip kartona yapıştırıyordum. Üzerine koydurtarak eşleme yaptırtıyordum . Ama benim minik kuzum artık kalemle birleştirme mantığını çözdü. Ve yaptıkça daha da hoşuna gitti. Benim yardım etmeme bile izin vermiyor artık :))))
 

24 Temmuz 2013

İZMİR DOĞAL YAŞAM PARKI'NDAYIZ

   Harika, harika , harika................
   Beren hayvanlara çok meraklı olduğu  için bizim hemen hemen bütün sohbetlerimiz hayvanlar üzerine ........Hayvanat bahçelerine olan ilgimiz de çok haliyle .. Geçen haziranda da Gebze deki Darıca hayvanat bahçesine gitmiştik.... Bir çok hayvan çeşidini merakla incelemiştik. Beren o kadar etkilenmişti ki sonraları hep hayvanat bahçesine gidelim deyip durmuştu. İzmirli olduğum için yaz tatili nedeniyle geçen hafta İzmir'deydik. Bende bu fırsatı kaçırmadım. İzmir Doğal Yaşam Parkı'na yola çıktık............
    Diğer hayvanat bahçelerinden farkı hayvanların doğal ortamlarına yakın alanlarda bulundurulması....Ayrıca gözetleme kulelerinin olması, belirli saatlerde hayvanları besleme etkinliklerinin yapılması.............Çok eğlendik, çok beğendik, yolunuz düşerse mutlaka uğrayın derim.....Özellikle çocuklar için çok öğretici oluyor ....birçok hayvanı besleme ve sevme şansı oluyor...........

    Ayrıca bahsetmeyi unuttum....Yağmur ormanları adıyla bir bölüm yapmışlar.. Yaz ve kış ısısını gerçeğe yakın ayarlıyorlar.... Yağmur ormanında olan birçok ağaç türü ve hayvanlar mevcut.... Bu arada bir kitap tavsiyesinde bulunmadan edemeyeceğim....Beren 1 yaşına girdiğinden beri merakla incelediğimiz Pearson yayıncılığın kitabı olan 3 boyutlu yağmur ormanları kitabındaki birçok türü görme şansımız oldu.............
                                         
                                          Yağmur ormanları




                                         
                                          Kaplumbağayı sevdik...........